Pasitinkant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metines ir minint Lietuvių kalbos dienas, jau antrus metus Kauno Senamiesčio progimnazija kartu su socialiniais partneriais Maironio lietuvių literatūros muziejumi ir Kauno pedagogų kvalifikacijos centru surengė protų mūšį „Istoriniai ir kultūriniai Kauno ženklai“. Jame varžėsi miesto mokyklų šeštokų komandos.

Mokiniai daug žino apie savo šalį, nemažai apie Europą, tačiau labai svarbu gerai pažinti savo artimiausią aplinką, savo gimtąjį miestą. Todėl protų mūšyje šeštokai pasitikrino savo žinias apie Kauną, apie jo istoriją, apie miestą kūrusius ir garsinusius žmones, apie svarbias jo vietas. Beje, šie metai Lietuvos Respublikos Seimo yra paskelbti Laikinosios sostinės metais. Taigi tai buvo vienas iš metų renginių, skirtų šiai progai.

Susirinkusius į protmūšį pasveikino ir patriotiškai nuteikė Senamiesčio progimnazijos šeštoko Jono Kaminsko ir jo mokytojo Dainiaus Druskio atliekamos dainos. O vėliau aštuonios komandos varžėsi, kas geriau pažįsta savo miestą. Klausimai buvo iš įvairiausių sričių: ir Kauno architektūra, ir istorija, ir žymūs žmonės, ir svarbūs įvykiai, ir netgi Kaune gaminamas šokoladas… Šie metai paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais, pasitinkant rašytojo 150-ąsias gimimo metines. Todėl žymiajai tarpukario Kauno ir visos Lietuvos asmenybei buvo skirtas atskiras turas. Pasirodo, šeštokai gerai susipažinę su garsiuoju rašytoju ir lengvai atsakė į daugelį klausimų. Teko atlikti ir praktinę užduotį – atpažinti Kaune gyvenusius bei kūrusius rašytojus. Po visų turų paaiškėjo, kad geriausiai sekėsi Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos komandai „IQ karta“, jie tapo protmūšio nugalėtojais. O dėl antrosios vietos atkakliai varžėsi Jurgio Dobkevičiaus progimnazijos komanda „Skrydis“ ir Martyno Mažvydo progimnazijos komanda „Mažvydukai“. Po dviejų papildomų turų į priekį išsiveržė ir II vietą užėmė komanda „Skrydis“, III vietą palikę „Mažvydukams“. Kauno Senamiesčio progimnazijos komanda „Senamiesčiukai“ stengėsi neatsilikti nuo varžovų ir liko penkti.

Tačiau svarbiausia buvo ne laimėti, o sužinoti ką nors naujo, pasipildyti savo žinių bagažą. Iš protų mūšio visi išėjo nugalėtojai, kadangi išsinešė nemažai naujų žinių apie gimtąjį Kauną ir didelį troškimą geriau pažinti savo miestą.

Skip to content