Jau ketvirti metai visoje Lietuvoje ir užsienio lietuvių bendruomenėse nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d. vyksta Lietuvių kalbos dienų renginiai. Senamiesčio progimnazijos mokiniai, mokytojai ir tėvai taip pat suorganizavo nemažai renginių.

Mokykloje įvyko net trys protų mūšiai. Penktokai, septintokai ir tėvų komandos varžėsi protų mūšiuose „Tėvynės vardas – Lietuva“ ir pasitikrino savo žinias apie gimtąją šalį. O Kauno miesto šeštokus Senamiesčio progimnazijos mokytojai su socialiniais partneriais pakvietė pasitikrinti savo žinias apie Kauną ir surengė protų mūšį „Istoriniai ir kultūriniai Kauno ženklai“ Maironio lietuvių literatūros muziejuje.

Laikotarpis tarp dviejų valstybinių švenčių buvo tikrai palankus lietuvių kalbai. Jo metu buvo surengta nemažai konkursų, skirtų gimtajam žodžiui. Vasario 27 d. įvyko raštingiausio mokinio konkursas. Mokiniai rašė diktantus ir pasirodė, kad raštingiausiais penktokais tapo 5a klasės mokiniai Martynas Kondrotas ir Andželika Džervaitė. Jie abu parašė diktantą be klaidų. Raštingiausia šeštoke tapo 6c klasės mokinė Goda Kundrotaitė, kuriai sėkmė šypsosi jau antrus metus. Antrąją vietą užėmė jos klasės draugė Ieva Sabastijauskaitė. Džiugu, kad šeštokų tarpe yra ir raštingų berniukų, mat trečiąją vietą užėmė 6a klasės mokinys Titas Beržinis. Septintokų konkurse dalyvavo tik mergaitės. Raštingiausia išrinkta 7a klasės mokinė Meda Antanaitytė, antroji vieta atiteko 7c klasės mokinei Rusnei Staniulytei, o trečioji – jos klasės draugei Miglei Cirulytei. Raštingiausia aštuntoke tapo Kamilė Kaluinaitė (8b), o 8c klasės mokinės Rugilė Višinskaitė ir Martyna Puskunigytė užėmė II ir III vietą.

Kitą dieną įvyko 5-8 klasių meninio skaitymo konkursas. I vieta atiteko Maironio poeziją pasirinkusiam 6a klasės mokiniui Jonui Kaminskui, II vieta Guodai Silvestracičiūtei (5c) ir III vieta Kamilei Kaluinaitei (8b). Jonas ir Guoda atstovavo mūsų mokyklai Kauno miesto meninio skaitymo konkurse. Jonui nusišypsojo sėkmė ir jis pateko į finalą.

Buvo surengtas ir dailyraščio konkursas, išrinkti gražiausiai ir taisyklingiausiai rašantys mokiniai. Taigi gražiausiai rašantis penktokas – Vėjas Brazys (5b), šeštokė – Dominyka Rudytė (6b), septintokė – Kamilė Kunigauskaitė (7a). Aštuntokai šiame konkurse buvo ypač aktyvūs, todėl jiems skirtos trys prizinės vietos: I vieta Laurai Juodytei (8a), II vieta Medai Bagdonavičiūtei (8b), III vieta Rugilei Višinskaitei (8c).

Labai svarbus kasmetinis konkursas – lietuvių kalbos olimpiada. Kovo 6 d. metu mokiniams teko įveikti daug pačių įvairiausių užduočių. Geriausiai sekėsi penktokams Martynui Kondrotui (5a) ir Domantui Terleckiui (5a), jie abu dalinasi I vietą. Šeštokų tarpe kaip ir pernai olimpiadą laimi Goda Kundrotaitė (6c), II vietą užima Ieva Sabastijauskaitė (6c), o III vietą Simona Nesteckytė (6a). Septintokų olimpiadoje prizines vietas pasidalino 7c klasės mokinės: I vieta atiteko Miglei Cirulytei, tik vienu tašku aplenkusiai Elzę Nacevičiūtę, o trečiąją vietą užėmė Rusnė Staniulytė. Tarp aštuntokų geriausiai pasirodė Kamilė Kaluinaitė (8b), antroji vieta atiteko Aušrai Babraitytei (8c), trečioji vieta – Rugilei Višinskaitei (8c).

Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai dalyvavo publicistikos konkurse, skirtame Juozui Tumui-Vaižgantui. Gražiausią straipsnį parašė Miglė Cirulytė (7c) ir tapo šio konkurso laureate.

Visi konkursų laureatai apdovanojami diplomais, kai kurie iš jų atstovaus mūsų mokyklai Kauno miesto lietuvių kalbos olimpiadoje. Džiaugiamės puikiais pasiekimais ir linkime, kad kiekvienas mokinys galėtų pasidžiaugti savo pažanga ir individualiais pasiekimais mokantis gimtąją kalbą.

Skip to content