Balandžio 3-9 dienomis mūsų mokyklos bendruomenė sulaukė svečių iš Danijos ir džiaugėsi pratęsta galimybe netradicinių veiklų metu dar geriau pažinti vieniems kitus. Juk šio tarptautinio projekto pagrindinė idėja – bendradarbiavimas ir mokymasis netradicinių veiklų metu, netradicinėse erdvėse  semtis kultūrinių patirčių, lavinti anglų kalbą. Projekto dalyviai iš Danijoje esančio Hjørring  miestelio gyveno savo bendraamžių šeimose, tai jiems leido iš arčiau pažinti Lietuvos paauglių gyvenimą, jų laisvalaikį. Pirmasis šio projekto dalyvių susitikimas vyko vasario mėn. Danijoje, tad Lietuvoje buvo tęsiama kultūrinė veikla bei pažintis su Lietuva.

Pirmoji diena buvo skirta iš arčiau pamatyti, kaip mokosi mokiniai mūsų mokykloje. Projekto parneriai lankėsi įvairiose pamokose, susipažino su mūsų švietimo sistema, vertinimu, ugdymo metodais, veiklomis pamokose. Po pietų laukė pažintis su Kaunu. Ši mobilumo veikla leido mūsų mokyklos mokiniams integruoti istorijos ir anglų kalbos žinias bei patiems vesti ekskursiją ,,Visit Kaunas“ ,skirtą mūsų svečiams.   

Antroji diena buvo skirta pasižvalgyti po Anykščius bei dalyvauti edukaciniame užsiėmime ,,Duonos kelias“. Užsiėmimo metu projekto partneriai klausėsi pasakojimų apie duonos kepimo procesus, susipažino su Anykščių krašto darbo įrankiais, naudotais duonos ruošimui. Pats duonos kepimas sudomino ne tik vaikus, bet juos lydinčius mokytojus. Skanaudami šiltos duonos,  projekto dalyviai dalinosi dienos patirtimis.

Trečiąją dieną skyrėme pasivaikščiojimui po Vilniaus Senamiestį, taip pat gilinome žinias edukaciniame užsiėmime ,,Valdovų rūmų lobynas: Lietuvos ir Europos paveldo klodai Vilniaus Valdovų rūmuose“. Projekto partneriai džiaugėsi ne tik saulėtu oru, bet ir puikia galimybe susipažinti su europietišku miestu bei jame klestinčia kultūra.

Ketvirtąją viešnagės dieną pailsėję šeimose, projekto partneriai savaitę pradėjo refleksiniais aptarimais ir įvairių patirčių sklaida. Mobilumo veikla ,,Tarptautinė ir tarpkultūrinė patirtis praplečia akiračius“ leido mums visiems suvokti, ką jaučia iš kitos šalies atvykęs jaunuoliai, kokios mintys juos apima pasižvalgius po mūsų šalį. Štai keletas minčių:

,,Mums labai patiko Kauno Senamiestis ir didelės bažnyčios. Mes netgi uždegėme žvakutę savoartimiesiems.“

,,Man labiausiai patiko Vilniuje, žmonės čia turi puikų stiliaus pojūtį.“

,,Buvo labai įdomu kepti duoną, Danijoje tokios mes nevalgome, tai buvo nauja patirtis.“

,,Labai sužavėjo Kauno pilis ir Senamiestis, norėsiu dar čia sugrįžti…“

,,Buvo labai gera, kad mus taip šiltai pasitiko…Labai daug vaišių sulaukėme ir šeimose, tai iš tiesų labai svetinga tauta, mus nuolat maitino…“

Visas veiklas apibendrino šeštąją dieną vykęs bendruomenės vakaras, kurio metu mūsų svečiai, mokiniai, jų tėveliai,   mokyklos administracija bei mokytojai šiltai ir jaukiai  dalinosi patirtais įspūdžiais,  stebėjo bei dalyvavo kultūrinėje programoje – dainavo liaudies dainas, mokėsi šokti nacionalinius šokius.

Tarptautinis projektas baigėsi, tačiau draugystė su Hjørring miestelio mokiniais tikrai nenutrūksta. Smagu, kad informatyvios ir įdomios tarptautinės veiklos suartino bendraamžius iš skirtingų šalių, o kai kurių draugystė tapo neišskiriama.

 

  

 

Skip to content