Tarp dviejų Lietuvai svarbių švenčių – Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios – Kauno Senamiesčio progimnazijoje vasario 25 d. vyko nuotolinė aštuntų klasių konferencija „Laisvės keliu“.

Jos metu mokiniai pristatė savo parengtus pranešimus ar kūrybinius darbus. 8b klasės mokinės Deimantė Andrijauskaitė ir Vilija Judeikaitė pristatė pranešimą „Didysis Vilniaus Seimas“. Apie tarpukario Lietuvos kariuomenę papasakojo 8a klasės mokinys Vytautas Ilonis, o jo klasės draugė Augustė Požerskytė pristatė tarpukario moteris – kandidates į prezidento postą. 8c klasės atstovai Karolis Tamulionis ir Goda Kundrotaitė taip pat klausytojus „pavedžiojo“ po tarpukario Lietuvą. Karolis pristatė 1926 m. perversmą, o Goda surengė tikrą virtualią ekskursiją laikinosios sostinės gatvėmis ir supažindino su jos architektūra. Skaudūs pokario išgyvenimai buvo atskleisti 8a klasės mokinės Saulės Gurskytės sukurtame filmuke apie savo prosenelę – istorinių įvykių dalyvę. Akademinius pranešimus paįvairino ir meninė kūryba. Skaitovė Goda Kundrotaitė padeklamavo Maironio eilėraštį „Nepriklausomybę atgavus“. Jos bendraklasė Ieva Šaliūnaitė pristatė savo kūrybos dainą „Rozmarinai“. Konferencijos pabaigoje nuskambėjo 8a klasės mokinio Jono Kaminsko sukurtas muzikinis kūrinys „In memoriam“, skirtas laisvės gynėjams atminti.

Džiugu, kad mokiniai noriai dalinosi savo žiniomis ir vieni iš kitų nemažai sužinojo apie sudėtingus Lietuvos istorijos vingius. Nuoširdi padėka dėmesingiems konferencijos klausytojams, negailėjusiems pagyrimų pranešėjams.

Skip to content